13 Ocak 2008 Pazar

P&G'den Gelen Mail

Hayvan testleriyle ilgili gönderdiğim mailleri cevaplayan son şirket P&G oldu. P&G, pantene, head&shoulders, blendax, rejoice, max factor, olay, koleston, ipana, gillette gibi bir çok önemli markayı bünyesinde barındıran büyük bir şirket.

Gönderdikleri mailde, hukuki kurallar ve yönetmelikler açısından aksi gerekmediği sürece, bitmiş ürünlerini hayvanlar üzerinde denemeye tamamen son verdikleri yazıyor. Ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmemenin yanında tedarikçilerinin de onlar adına testler yapmasını talep etmediklerini özellikle belirtmişler.

Hayvanlar üzerinde deney yapan firmalar listesinde isimlerini gördüğüm ve deney yaptıklarını düşünerek bu konuyla ilgili mail attığım firmalardan bir kısmı böyle bir şey olmadığını savunduğu için ben de bu listenin doğruluğundan emin olamadım ve bu listeyi kaldırdım. Bu konuda hassasiyet gösterenlerin özellikle bireysel olarak araştırma yapıp ürünlerini seçmelerini tavsiye ediyorum.

Türkiye'de bu konuyla ilgili bilincin eksikliğini, gittiğim kozmetik markette çalışan bayana, ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmeyen bir markanın ürününü istediğimi söylediğim zaman, "Ürünlerin ambalajlarında böyle bir ifade yok ama son kullanma tarihi yazıyor." şeklinde gelen cevapla bir kez daha anladım.