28 Aralık 2007 Cuma

KozmEtik - Hayvan Deneyleri

Bir çok alanda hayvanlar üzerinde deney yapıldığı bilinmekle birlikte bu konu gündemde gerektiği kadar yer bulamamıştır kendine.

21. yy'da yaşamamıza rağmen hala bu şekilde ilkel yöntemlerle bir sonuca varılmaya çalışılmakta ve bu yüzden ölen hayvan sayısı önemsenmemektedir. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 8. maddesinde geçen "Hayvanlara fizik ya da psikolojik acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır; tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki hertürlü deneyler için durum böyledir. Bunun yerine başka bir şey koyma tekniklerinden yararlanılmalı ve bu teknikler geliştirilmelidir." ifadesine rağmen hayvanlar acı çekmeye ve acı çekerek ölmeye mahkum ediliyor.

Hiç bir şekilde kendilerini savunamayan bu hayvanlar, hayvan deneyleri yerine alternatif yollar olduğu koşullarda dahi deney hayvanı olarak kullanılıyor. Doğal ortamında yaşaması en doğal hakkı olduğu halde laboratuvar ortamında doğup yine aynı yerde ölen hayvanlar kobay olarak adlandırılıyor.

Daha önceden insülin üretimindeki testlerde bir üretim serisinde 800 fare öldürülürken, şimdi fiziksel-kimyasal modellerin kullanılıyor olması, istenildiği taktirde bu konuda atılan adımların arkasının gelebileceğinin kanıtıdır bence.

Videonun son kısmında geçenleri ben tekrar etmek istiyorum. Bu konudaki cinayetlere ortak olmamak için ürünlerinizi seçerken ambalajında "Cruelty Free" ya da "Hayvanlar Üzerinde Test Edilmemiştir" ifadesi bulunan markaları tercih etmelisiniz.

"Hayvan öldürmeden insan öldürmeğe sadece bir adım vardır; dolayısıyla hayvana işkence etmekle insana işkence etmek arası da bir adımdır." Tolstoy

KozmEtik - Hayvan Deneyleri

27 Aralık 2007 Perşembe

Pet Shop

Nokta dergisinde yer alan bi yazıya göre Eski Doğu Bloku ülkelerinde süs köpekleri 10$ a mal ediliyormuş. Hal böyle olunca gümrükten Türkiye'ye kaçak olarak hayvan sokulması kaçınılmaz oluyor.
Ucuz yoldan alınan hayvanlar onlarca misli paraya satılıyor pet shoplarda. Tabii pet shopa gelene kadar hayatta kalmayı başaranlar.

Gümrükten geçerken yakalanmamak için çantaların gözünde gizlenen hayvanlar birde ses çıkarmasınlar diye ilaçlarla bayıltılıyorlar.

Bu sahnelere ana haber bültenlerinden alışık olmamıza rağmen pet shoplardan hayvan almaya devam ediyoruz. Barınaklarda da koşulların çok iyi olmadığı düşünülürse, bize ihtiyacı olan hayvanları ordan evlat edinmek, hem onları kurtarcak hem de pet shoplara gelene kadar hayatını kaybeden hayvanların ölmesini engelleyecek.

Bu hayvanları son derece sağlıksız koşullarda taşıyan ve satan kişiler için öncelikli olan şeyin para kazanmak olduğu ortada. Hayvanların hayatlarını hiçe sayarak onları ticari mal olarak kullanan bu insanlara para kazandırmak ve başka hayvanların ölümüne sebep olmak yerine edineceğiniz hayvanları barınaklardan almak en doğru çözüm gibi görünüyor.

23 Aralık 2007 Pazar

İnsanlık Dersi

Bu resimler tam anlamıyla bir insanlık ayıbını gözler önüne seriyor.

İnsanlık ayıbı dememin sebebi ortada. Arabanın çarptığı bir köpekcik ve ona zarar gelmesini, tekrar bir araba çarpmasını engellemek için başında bekleyen bir başka köpek ilk karede,
son karede ise tek derdi güzel bir fotoğraf çekmek olan insanlar. Burda insanlık kavramını tartışmak için ciddi sebepler var fakat resimler her şeyi ortaya koyuyor zaten.

O, insanların, adını birbirine hakaret etmek için kullandığı köpek, yerde yatan yardıma muhtaç diğer köpeğe elinden geldiğince yardım etmeye çalışıyor ve havlayarak insanlardan da yardım istiyor. Fakat ordaki insan(!)lar en azından yaralı köpekciği kenara almak yerine durup öncelikli işlerini yerine getiriyorlar yani fotoğraf çekiyorlar.
İnsanların küçümsediği hayvanların insanlara ne tür dersler verebileceği hatta kimi zaman insanlardan farklı nasıl erdemlere sahip oldukları ortada.