28 Aralık 2007 Cuma

KozmEtik - Hayvan Deneyleri

Bir çok alanda hayvanlar üzerinde deney yapıldığı bilinmekle birlikte bu konu gündemde gerektiği kadar yer bulamamıştır kendine.

21. yy'da yaşamamıza rağmen hala bu şekilde ilkel yöntemlerle bir sonuca varılmaya çalışılmakta ve bu yüzden ölen hayvan sayısı önemsenmemektedir. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 8. maddesinde geçen "Hayvanlara fizik ya da psikolojik acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır; tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki hertürlü deneyler için durum böyledir. Bunun yerine başka bir şey koyma tekniklerinden yararlanılmalı ve bu teknikler geliştirilmelidir." ifadesine rağmen hayvanlar acı çekmeye ve acı çekerek ölmeye mahkum ediliyor.

Hiç bir şekilde kendilerini savunamayan bu hayvanlar, hayvan deneyleri yerine alternatif yollar olduğu koşullarda dahi deney hayvanı olarak kullanılıyor. Doğal ortamında yaşaması en doğal hakkı olduğu halde laboratuvar ortamında doğup yine aynı yerde ölen hayvanlar kobay olarak adlandırılıyor.

Daha önceden insülin üretimindeki testlerde bir üretim serisinde 800 fare öldürülürken, şimdi fiziksel-kimyasal modellerin kullanılıyor olması, istenildiği taktirde bu konuda atılan adımların arkasının gelebileceğinin kanıtıdır bence.

Videonun son kısmında geçenleri ben tekrar etmek istiyorum. Bu konudaki cinayetlere ortak olmamak için ürünlerinizi seçerken ambalajında "Cruelty Free" ya da "Hayvanlar Üzerinde Test Edilmemiştir" ifadesi bulunan markaları tercih etmelisiniz.

"Hayvan öldürmeden insan öldürmeğe sadece bir adım vardır; dolayısıyla hayvana işkence etmekle insana işkence etmek arası da bir adımdır." Tolstoy

Hiç yorum yok: